Marint Grenseforum: Framtidens mat i Vetenskapens värld

Marint Grenseforum: Framtidens mat i Vetenskapens värld

kilde: https://blogg.ostfoldfk.no/produktivt-skagerrak/framtidens-mat-i-vetenskapens-v%C3%A4rld

Alger uppmärksammades som framtidens mat i Vetenskapens värld på SVT, som sändes den 20 september. Kristina Snuttan Sundell från Göteborgs universitet intervjuas i programmet, och hon säger att mat från havet har ”en gigantisk potential” i hennes mening. Hon berättar att cirka 5 till 6 procent av maten vi producerar kommer från hav och sjöar, trots att jorden till 71 procent består av vatten.

Kristina Snuttan Sundell berättade om Scary Seafood och lagade mat på tångräkor, sjögurka och strandkrabba. Fredrik Gröndahl från KTH skördade olika alger, berättade hur de växer och tillagade rörhinna och sockertång. Snuttan berättade även om konceptet marina kolonilotter, som vårt projekt arbetar för att etablera. Faktum är att vi byggt en mindre variant på Tjärnö marina laboratorium som illustreras i reportaget, och denna marina kolonilott presenteras även lite närmre i ett nyhetsinslag på SVT.

Vår ambition i projektet Marint Gränsforum Skagerrak är att sjösätta marina kolonilotter i Sverige och Norge. Processerna för att etablera dessa är startade i både Strömstad och Hvaler. Den marina kolonilotten på Tjärnö är vår ”pilot” i detta arbete för att studera metoden och dra lärdomar som kan nyttjas vid de andra anläggningarna.

För att ta del av nyhetsinslaget eller Framtidens mat där bland annat alger såväl som akvaponiska odlingsystem presenteras besök www.svt.se eller följ länkarna nedan:

Se avsnittet Framtidens mat i Vetenskapens värld på SVT

Se nyhetsinslaget om Sveriges första marina kolonilott