En flygande start

En flygande start

Utdrag ur artikel i ÖP 1 oktober 2020 av Anders Olsson. Går att läsa i sin helhet med många fina bilder för de som prenumererar på Östersundsposten. Här bildsatt med tidigare bild från Interreg projektet Green Flyway.
https://www.op.se/artikel/forsta-elflyget-besokte-green-flyway-pa-froson-2026-kan-elflyg-vara-en-del-av-lanstrafiken

Projekt Green Flyway drivs av Östersunds och Röros kommuner i spetsen. Under tre år, med start för ganska precis ett år sedan, ska allt göras för att skapa förutsättningar för ett internationellt testcenter för elflyg och drönarfarkoster. 14,2 miljoner svenska kronor och 5,5 miljoner norska finns i budgeten.

– Projektet rymmer också en plan för att anpassa flygplatser för eldrift och andra gröna flygmedel. Det är stort intresse. Imorgon kommer Discovery hit och filmar, säger projektledaren Anne Sörensson.
Flygplatserna i Sveg och Örnsköldsvik är också med i projektet. Liksom en mängd företag, förstudier och andra.

– Det bubblar i hela Norden. Och vi är en aktiv del av bubblandet. Vi är på väg in i en omvandling mot hållbara transporter. Och precis som bilindustrin behöver testkörningsbanor så behöver flyget det. Vi ser att vi kan vara flygets Arvidsjaur, säger Hans Dunder som har andra halvan av projektledarskapet.

Enligt Hans Dunder finns omkring 300 elflyg- och drönarfarkostprojekt igång runt om i världen. Kärrorna i denna hangar ligger i absolut världsframkant. Martin Stepanek, från tjeckiska företaget Phinix Air, är pilot och den som för dagen ska uppvisningsflyga. Han tror mycket på en testarena i Norge och Sverige.
– Området är idealt. Det finns ingen konflikt om luftrummet då det inte finns några stora städer. Och skulle det hända något så finns det plats att nödlanda, säger han med ett leende.
– Elflyg kommer inte flyga över Atlanten. Däremot kanske de kan flyga Östersund till Trondheim eller till Umeå. Ta Sveg som exempel. Dit är det 18 mil bilväg och 13 mil flygväg. Det tar tre timmar med buss, två med bil och 25 minuter med flyg, säger Hans Dunder.