Gränsen som attraktion

Gränsen som attraktion

Bohuslän, Dalsland och Østfold lockar tillsammans ett stort antal besökare varje år. Men få turister väljer att ta del av gränsregionens samlade utbud, antingen semestrar man i Sverige eller i Norge. Aktörerna i regionen vill ändra på det. Svinesundskommittén och Visit Østfold samarbetade med lokala turistorganisationer och företag i projektet Gränsen som attraktion med målet att bidra till nya långsiktiga affärssamarbeten inom besöksnäringen.

Auktoriserade gränsöverskridande guider

Samtidigt som det är viktigt att invånare och besökare får möjlighet att uppleva den unika naturen i gränsregionen, till exempel de tre nationalparkerna Kosterhavet, Ytre Hvaler och Tresticklan, är det också viktigt att skydda våra naturvärden. Ett hållbart sätt att ta del av naturen är på en tur med en utbildad guide.

I projektet utvecklades en guidekurs med fokus på skyddad natur och gränshistoria. Totalt gick 24 guider kursen och de finns nu samlade i en gemensam guidepool. Dessa guider är de första som auktoriserades av både Sveriges och Norges guideförbund. Fem nya besöksnäringsföretag startades dessutom av deltagare i guidekurserna. De erbjuder nya produkter till besökarna som breddar destinationernas utbud.

Gränsöverskridande kurser har resulterat i guidepoolen Gränsguiderna som finns samlad på www.gransguiderna.com (och motsvarande norsk webbsida). Där finns information om guiderna och vilka produkter och tjänster de erbjuder. Foto: Robert Dahlberg

Turer i gränsland

Gränsen som attraktion arbetade också med gemensam marknadsföring som bland annat inkluderar en gränsregional turistkarta och gränsöverskridande turförslag. Genom konceptet ”Turer i gränsland” erbjuds möjligheten att upptäcka nya smultronställen i regionen. Till exempel kulturtur i gränslandet genom skogsklädda Dalsland till historiska Halden och härligt häng i de marina nationalparkerna med tips om tredagars Saltkråkan-upplevelser!

Nätverk mellan besöksnäringsföretagen stärktes

Genom projektet utvecklades även nätverk mellan turistorganisationerna i gränsregionen till ett forum där kollegor kan byta erfarenheter med varandra. Projektet arrangerade många aktiviteter som handlade om exempelvis fotografering med mobilkamera, sociala medier samt studieresor. För flera företag var detta första mötet med kollegor på andra sidan riksgränsen. Detta var viktigt för att ge företagen en möjlighet att lära känna varandra, lära av varandra och kanske i förlängningen samarbeta med varandra.

Projektägare var Svinesundskommittén och Visit Østfold.

Interreg firar 30 år vilket vi uppmärksammar i en artikelserie.  Projektet Gränsen som attraktion hör till temat alla har vi grannar.