3 år och 3 prototyper senare – nu far sol-innovationen ut i vida världen!

3 år och 3 prototyper senare – nu far sol-innovationen ut i vida världen!

För tre år sedan bollade delprojektledaren Magnus Nilsson och ett par norrmän i projektet ecoINSIDEs delmonter på solindustri-mässan Intersolar en idé om att fästa böjliga solceller på segelduk. Det var en idé som snabbt blev ett exjobb där en norsk student fick i uppgift att tillsammans med Hallbyggarna AB räkna på en tältlagerhall. Nästa studentjobb gav två studenter från Högskolan Dalarna i uppdrag att räkna på dimensionering för ett flyktingtält i samarbete med MSB. Båda studentjobben med soltältduk utvecklades inom det svensk-norska Interreg-projektet ecoINSIDE och har testats på Glava Energy Centers Living Lab. Samtidigt har företaget Tarpon Solar AS utvecklats parallellt med dessa prototyper.

Nu har en tredje prototyp utvecklats med hopvikbara soltältdukar med solceller från Midsummer AB som anpassats för att tillsammans med litiumjon-batterier och kraftelektronik från Farco AS kunna skickas till FN:s tältläger i Panama och Dubai. Allt är förpackat i aluminiumlådor anpassade för cargoflyg. Denna prototyp kommer nu att testas i några månader av FN.

– Vi tycker att det är väldigt spännande att vi inom det gränsöverskridande Interreg-projektet ecoINSIDE får möjlighet att jobba tillsammans med Tarpon Solar AS med ny teknologi och vara en del av världens första soltält. Vi följer nu med spänning FN:s tester de kommande månaderna, säger Magnus Nilsson, delprojektledare och verksamhetschef på Glava Energy Center. Här i Glava finns de båda första prototyperna kvar i praktisk drift, så vi står redo ifall det är något vi kan hjälpa till med under testperioden.