Hemester ska gynnas med smakfulla upplevelser

Hemester ska gynnas med smakfulla upplevelser

Denna sommar väljer många att stanna hemma och göra utflykter i sitt närområde. Det finns mycket att upptäcka och lokalkonsumtion verkar bli mer och mer en självklarhet under dessa tider. Interreg-projektet Mat och Dryck längs Nordens gröna bälte anpassar sig till covid-19 och har utvecklat en smakkarta som ska ge inspiration för hemester längs 63:e breddgraden. 

Regionerna Västernorrland, Jämtland Härjedalen och Trøndelag längs Nordens gröna bälte satsar på att höja konkurrenskraften genom samverkan och kunskapsutveckling inom måltidsturism. Tillsammans vill regionerna genom Interreg Sverige-Norgeprojektet öka kompetens bland företag som jobbar med mat & dryck kopplat till upplevelser.

– Under covid-19 har vi anpassat vårt program och utvecklat en smakkarta som ska ge inspiration för autentiska smakupplevelser längs 63:e breddgraden. Det kändes naturligt att hjälpa företagare inför sommaren och lyfta lokalturism i form av en smakkarta, säger Malin Andersson, projektledare.

Initialt var kartan planerad i digital form och tänkt som inspirations- och informationskälla för företagare som jobbar med måltidsturism. Med covid-19 har prioriteringarna förändrats och tillsammans med företagare har det diskuterats vad som hjälper mest just nu.

– Våra gäster tar det lugnare än vanligt och har mer tid än annars, säger Katarina Östberg från Bröderna Bommen i Njurunda, Västernorrland.

Gästerna vill alltmer lära sig om matens ursprung och är nyfikna på råvarorna och människorna bakom produkterna. Kartan ger tips och information kring 63 platser och den unika terroiren längs 63:e breddgraden. Självklart finns det många fler platser, kartar ger en försmak och ska gynna smakupplevelser i närområdet.

Kartan finns digitalt på viewer.mapme.com/smak63, att ladda hem som PDF på matochdryck-ngb.com/2020/07/07/smakkarta-gynnar-hemester/ samt i tryckt version på de flesta turistbyråer längs vägen.

Vill du läsa mer om satsningen? Mer info hittar du här: matochdryck-ngb.com